Criptorquidia

Criptorquidia

QUÈ ÉS?

És un trastorn dels mascles que consisteix en un descens incomplet dels testicles cap al sac escrotal durant el desenvolupament. Els testicles poden quedar allotjats en qualsevol punt del seu descens pel canal inguinal, des de l’abdomen fins a l’engonal. Pot afectar a només un testicle o ser bilateral.

QUINA IMPORTÀNCIA TÉ?

Els testicles han de quedar allotjats fora de l’abdomen per qüestions fisiològiques, ja que són molts sensibles als canvis de temperatura.

Si no tenen una temperatura estable per sota de la temperatura corporal, poden produir-se errors en la replicació de les seves cèl·lules i donar lloc a tumors i/o problemes d’esterilitat. La probabilitat de càncer en gossos criptòrquids és molt elevada.

A la imatge podeu veure la diferència de mida d’un testicle normal (abaix), d’un testicle criptòrquid (a d’alt, més petit, pel desenvolupament incorrecte).

QUÈ PODEM FER?

Si ho detecteu a casa, o al vostre centre veterinari us comuniquen que el vostre gos és criptòrquid, és molt important tractar el més aviat possible.

El tractament és quirúrgic, és a dir, esterilitzar a la vostra mascota.

Si el testicle no és palpable al canal inguinal és molt probable que es trobi allotjat dins l’abdomen, pel que caldrà realitzar una ecografia per localitzar-lo.

A la imatge podreu observar la zona genital del Toby, que va venir amb el testicle ja tumoritzat, veieu quina mida ha assolit?!

En aquesta imatge, a part de la diferencia de mida evident del testicle tumoral, observeu la coloració i aspecte general del testicle afectat…