Toxoplasmosis

Toxoplasmosis

Aquesta malaltia parasitària afecta a moltes espècies de sang calenta, incloses les persones. En aquesta entrada de blog volem aclarir dubtes i mites sobre aquesta malaltia que genera tanta desconfiança.

QUI LA CAUSA?

Toxoplasma gondii és un protozou intracel·lular obligat. El podem trobar en forma d’ooquist, que és la forma més resistent fora de l’hospedador, en forma de bradizoit, que és la fase de replicació lenta que s’enquista a teixits, i en forma de taquizoit, que és la fase mòbil de replicació ràpida que podem trobar dins les cèl·lules infectades.

És una zoonosi molt important, ja que afecta de forma crònica a un terç de la població.

A QUI AFECTA?

A persones sanes (immunocompetents) provoca quadres lleus o subclínics similars a la grip, en canvi a persones immunodeprimides poden cursar amb quadres més greus o inclús mortals (com neumonies, miocarditis o meningoencefalitis segons el teixit afectat). En dones gestants no exposades anteriorment a T. gondii (és a dir, seronegatives), la infecció pot provocar avortaments, morts neonatals, importants malformacions congènites i seqüeles neurològiques greus en el fetus, sobretot si es donen en el primer terç de la gestació. En canvi, si la dona gestant ha estat infectada prèviament a la gestació (i presenta anticossos), mai tindrà lloc el contagi, ja que la seva immunitat la protegeix front a noves reinfeccions.

També afecta a altres animals (al gos i al gat, però també a ratolins, ocells, porcs, ovelles, etc) que hagin ingerit els ooquists (d’aigües o aliments contaminats) o bradizoits enquistats en la musculatura d’altres animalons. Segons el teixit on s’enquisten els bradizoits provoquen una sintomatologia més o menys greu (com uveïtis, pneumònies, pancreatitis, hepatopaties, etc… arribant a ser mortal en teixits com el miocardi o teixit cerebral).

QUIN PERILL REAL HI HA?

Degut a que el gat és l’únic animal que pot eliminar les formes infectives del paràsit a través de les femtes, és freqüent que metges i ginecòlegs alertin a les dones embarassades sobre el “potencial perill” del contacte amb gats.

No obstant, existeixen nombroses evidències científiques que demostren que el contagi de T. gondii per contacte amb femtes d’un gat infectat és molt poc probable i que la majoria de gent ho fa a través de la ingestió de carn poc cuita o de verdures i fruites mal rentades.

A més a més, cal tenir en compte que els ooquists eliminats a través de les femtes no són infecciosos immediatament, ja que encara no estan esporulats, i això passa a partir de les 24h després de dipositar les femtes.

COM EVITAR LA MALALTIA?

  • Cuinar bé la carn a altes temperatures almenys durant 10 minuts i evitar que quedin parts crues,
  • Si s’ha de consumir en cru, congelar la carn a -20ºC almenys durant 2 dies.
  • Rentar bé la fruita i hortalisses abans del seu consum,
  • Rentar-se bé les mans després de tocar carn, fruites i verdures,
  • Consumir aigua potable,
  • Realitzar les tasques de jardineria amb guants,
  • Netejar les safates de sorra i retirar les femtes dels gats diàriament, i quan calgui desinfectar-les fer-ho amb aigua bullent (les dones embarassades millor que ho facin utilitzant guants i mascareta),
  • Alimentar els gats amb pinso comercial i evitar la caça d’ocells i ratolins, o el consum d’aigua bruta (basalts, aigües estancades, aigua de reg, etc.), evitar sortides en general pot ajudar.